Tea for two: tips voor twee spelers

Nu we de sociale contacten opnieuw verder moeten beperken, was het een ideaal moment om een aantal spellen voor 2 spelers uit te testen. In dit artikel bespreken we onze favoriete spellen die je met twee, en alleen maar met twee, kan spelen.

 

Mandala

In Mandala voegen de spelers om beurt extra kaarten of kleuren toe aan twee mandala’s op het speelveld. Een mandala die alle zes kleuren bevat is afgewerkt en wordt meteen vernietigd, wat beide spelers punten zal opleveren. De spelregels zijn zo eenvoudig dat je Mandala binnen de vijf minuten kan beginnen spelen. In de eerste beurten is het dan nog wat zoeken, maar al snel valt de puzzel in elkaar en begin je te zien welke mandala je wel of net niet wil vervolledigen. Elke kleur die jij niet scoort, komt je tegenstrever ten goede, dus diens scorebord in de gaten houden is misschien nog belangrijker dan je eigen resultaten. Het thema in dit spel is flinterdun, maar Mandala is een heerlijk abstract kaartspel, met heel eenvoudige spelregels, maar verrassend veel diepgang. Favoriete huisregel: Mandala heeft een linnen doek als speelveld… de verliezer van het spel doet de afwas!

Mandala, 999 Games, vanaf 10 jaar, 2 spelers, 30 min, Nederlands (taalonafhankelijk)

 

Watergate

Voor wie een minder abstract spel zoekt en graag ondergedompeld wordt in het thema: in Watergate stapt één speler in de schoenen van de journalisten Woodward en Bernstein om voldoende verbanden te leggen tussen president Nixon en bepaalde informanten. De tweede speler is president Nixon die bewijsmateriaal achterhoudt en zo probeert om niet te moeten aftreden vóór het einde van het spel. Elke speler heeft een eigen set van 20 kaarten waarmee bewijsmateriaal gebruikt, dan wel achterovergedrukt kan worden. Elke kaart bevat ook een gebeurtenis of persoon die belangrijk was in het Watergate-schandaal. Deze hebben een belangrijke impact op het spel, maar kunnen doorgaans maar één keer ingezet worden. Een goede timing van de sterkste kaarten in je hand is essentieel: je kan nooit alles tegelijk naar je hand zetten, maar gelukkig geldt dat evenzeer voor de tegenstrever. De sfeer en het gevoel van een onderzoek naar het beruchte schandaal zit knap verweven in dit vernuftig spel, waar in goed dertig  minuten tijd de spanning hoog oploopt.

Watergate, White Goblin Games, vanaf 12 jaar, 2 spelers, 30 min, Nederlands

 

Mémoir ‘44

Mémoir ’44 werd uitgegeven ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de landing in Normandië maar blijft meer dan vijftien jaar later nog steeds een bijzonder populair spel. Mémoir ’44 laat je enkele van de belangrijkste veldslagen uit de tweede wereldoorlog herbeleven. Geallieerden en Duitse troepen nemen het in vijftien verschillende scenario’s tegen elkaar op, waarbij zowel de troepeninzet en uitrusting als het terrein en de missie van elke partij de werkelijkheid trachten te benaderen. Hierdoor start een bepaalde partij soms met een zeker overwicht aan de strijd, maar dit realisme is meteen ook deel van de charme van het spel. De spelregels zijn vrij eenvoudig en de dobbelstenen voegen wat geluk toe, maar het spel vraagt toch heel wat tactisch en strategisch inzicht. Soldaatjes spelen voor gevorderden: Mémoir ’44 is een vrij eenvoudig oorlogsspel, al zou ik de vereiste leeftijd én speelduur toch wat hoger inschatten dan de doos vermeldt. Het spel is in het Engels, maar online zijn Nederlandse vertalingen van al het spelmateriaal te vinden.

Mémoir ’44, Days of Wonder, vanaf 10 jaar, 2 spelers, 30-60 min, Engels

 

Hive

In Hive bouw je met witte en zwarte zeshoekige stenen samen de ‘hive’ of bijenkorf. Elke steen toont een insect en elk insect heeft een eigen specifieke manier om binnen de bijenkorf verplaatst te worden. Je wint het spel zodra je de bijenkoningin van je tegenstander volledig hebt kunnen insluiten.

Niet alleen de witte en zwarte speelstukken met elk een eigen manier van bewegen, maar het hele spel doet aan schaak denken. Je smeedt voortdurend je eigen plannen om de tegenstander in te sluiten, probeert een aantal zetten vooruit te denken, maar als je te weinig aandacht hebt voor wat je tegenspeler terwijl uitvoert, ben je zelf ingesloten voor je het weet.

Er is geen vast spelbord, maar het grootste verschil met schaak is misschien dat er geen stukken kunnen verdwijnen uit het spel. Voor mij meteen de grootste troef van Hive. Urenlang elkaars stukken afnemen en jagen op de koningin, waar schaken bij beginnende spelers dikwijls op uitdraait, wordt hierdoor vermeden. Naarmate alle stukken gebruikt worden, evolueert een spelletje Hive al heel snel naar een spannende finale.

Hive, Vendetta, vanaf 8 jaar, 5-30 minuten, taalonafhankelijk.

 

Dit stuk verscheen in een licht aangepaste versie in de rubriek ‘Getest’ in De Standaard Magazine van zaterdag 24 oktober 2020. Een link naar dit artikel vind je hier (achter betaalmuur).

About ZVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *