“U mag gewoon Filip zeggen”: The Search for Planet X

De toenmalige prins Filip verklaarde bijna dertig jaar geleden tegenover Belgisch astronaut Dirk Frimout dat er in de ruimte geen protocol is. Dat kan best kloppen, maar er heerst blijkbaar wel een duidelijke hiërarchie. In The Search for Planet X gelden namelijk strikte regels voor ruimtelichamen. Asteroïden komen steeds in paren van 2 voor. Naast elke gaswolk vind je een lege sector. Er is maar één dwergplaneet, en exact twee kometen, die alleen in welbepaalde sectoren voorkomen. In dit zuiver logisch georganiseerde heelal gaan de spelers op zoek naar X, een mysterieuze planeet die zich ergens verschuilt in één van de 12 sectoren van ons zonnestelsel. De spelers gaan op onderzoek in een speelbord waarop ons zonnestelsel afgebeeld staat. In de bijbehorende gratis app wordt voor elk spel een unieke locatie voor planeet X en de andere hemellichamen gecreëerd, die door logisch redeneren ontdekt kunnen worden. De astronoom die het meest bijdraagt in het onderzoek naar planeet X, wint het spel.

 

The Search for Planet X is een deductiespel waarbij de spelers observaties uitvoeren in het op dat moment zichtbare deel van het zonnestelsel. De observaties nemen de vorm aan van een onderzoek naar één type hemellichaam in een aantal sectoren of naar het enig aanwezige object in een specifieke sector. Verdere research kan bijkomende info verschaffen over bepaalde sectoren of hemellichamen, en wetenschappelijke conferenties helpen de kennis van alle onderzoekers een stapje vooruit. Gewapend met de hierboven beschreven logische regels, wordt zo langzaam duidelijk welk hemelobject in welke sector staat. Spelers kunnen theorieën voorleggen die na peer review al dan niet goedgekeurd worden en zo punten opleveren voor de eindstrijd. De ontdekking van Planeet X door één speler luidt de laatste ronde in, waarbij alle andere spelers nog één kans krijgen om een extra theorie te poneren of zelf ook de locatie van X vast te stellen.

Dit onderzoek is niet zo droog en saai als het hier misschien klinkt, want deze logische puzzel is erg mooi vormgegeven. Het earth board waarmee de aarde rond de zon draait, is een leuke vondst die er niet alleen goed uitziet, maar ook slim de voortgang van het onderzoek en de zichtbaarheid van het zonnestelsel begrenst. De bijbehorende app waarmee de spelers de resultaten van hun onderzoek ontvangen is eenvoudig en goed gemaakt, zonder overbodige visuele snufjes of irritante achtergrondgeluiden.

 

 

The Search for Planet X is een competitief spel, maar niet in de zin dat je elkaar zou gaan dwarsbomen. Meer ervaren spelers kunnen uit het onderzoek van anderen waardevolle informatie afleiden, maar als beginneling zal je toch vooral tegen het spel spelen. Er zit echter best voldoende interactie in het spel, door het neerleggen van theorieën, de conferenties (waarbij alle spelers gelijktijdig een extra stuk informatie aangereikt krijgen) en de spelersvolgorde (niet chronologisch, maar de laatste speler op het onderzoeksspoor blijft spelen tot een andere speler ingehaald wordt).

 

The Search for Planet X is een spel gebaseerd op logisch redeneren en deductie, vergelijkbaar met Mastermind, Sleuth of Cryptid. Het spel slaagt er op ingenieuze wijze in enkele valkuilen van het genre te vermijden. Waar je bij de meeste andere spellen afhankelijk bent van medespelers om informatie aan te reiken, maakt de app maakt het mogelijk om dit spel solo te spelen. Verder is het spel in vergelijking met zijn voorgangers veel minder gevoelig is voor fouten. In Cryptid kan een fout nog rechtgezet worden (aangezien alle informatie op het bord blijft staan), maar in Sleuth ben je reddeloos verloren als jij (of een tegenspeler) één onopgemerkte vergissing begaat. Verder, en ook dat is vrij uitzonderlijk voor dit type spel: de persoon die als eerste Planeet X vindt, is niet per se de winnaar van het spel: een medespeler die meer correcte theorieën ontwikkelde en dus meer bijdroeg tot het onderzoek naar X, kan evenzeer winnen. Het grootste pluspunt van het spel met de bijbehorende app is echter de mogelijkheid om per speler individueel een verschillend niveau in te stellen, zodat ouders met kinderen, of ervaren spelers en beginners probleemloos samen kunnen spelen, elk op een eigen moeilijkheidsniveau.

 

The Search for Planet X was een kickstarter project waarvan de eerste editie in een mum van tijd uitverkocht was. Uitgever Renegade Game Studios slaagde er niet in een tweede print vóór de eindejaarsfeesten in de winkel te krijgen, maar vanaf eind januari vind je dit spel opnieuw in de rekken. Wat ons betreft een must buy voor liefhebbers van logica en deductie. Minpunten? Sommige spelers willen niet afhankelijk zijn van een app, die mogelijk verdwijnt en het spel onspeelbaar achterlaat. The Search for Planet X is ook slechts geschikt voor vier spelers, terwijl vergelijkbare spellen voor 5 (Cryptid) tot zelfs 7 (Sleuth) spelers geschikt zijn. Al moet dan weer gezegd dat ook die spellen op hun best zijn in een iets kleinere groep.