Speelgoed van het jaar: kennerspellen

De winnaars voor Speelgoed van het jaar 2021 werden bekendgemaakt. Voor de eerste keer waren er, naast de traditionele leeftijdscategorieën voor speelgoed, ook drie specifieke categorieën voor gezelschapsspellen: kinderspel, familiespel en kennerspel. Ik speelde deze week de drie genomineerde kennerspellen en voeg er nog een spel aan toe dat de vakjury volgens mij ook in het lijstje had moeten opnemen. Het volledige artikel kan je lezen in De Standaard Magazine, weliswaar achter paywall. Een kortere versie vind je hieronder.

Everdell

In de magische vallei Everdell leeft onder de schaduw van de Evertree een beschaving van boswezens. Doorheen vier seizoenen verzamel je grondstoffen om je stad te doen groeien en bloeien. In de lente lijken de mogelijkheden nog erg beperkt, maar het tempo gaat erg snel de hoogte in en tegen de herfst wordt het goed uitkijken en plannen welke keuzes het meeste voordeel opleveren. Wie de meest waardevolle stad gebouwd heeft wanneer de winter intreedt, wint het spel.

Everdell is bijzonder populair en was dan ook geen verrassing op de lijst. Zelf ben ik niet 100% overtuigd dat er achter alle pracht en praal echt een uitzonderlijk spel verborgen zit. De kartonnen Evertree torent boven het bord uit en dat ziet er erg mooi uit, maar kan bij  vier spelers eerder hinderen om het bord te zien en alles op tafel te krijgen. Worker placement (waarbij je je werkers naar plaatsen uitstuurt en de daarbij horende acties kan uitvoeren) levert dikwijls vrij solitaire gezelschapsspellen op, en Everdell is geen uitzondering op deze regel. Wie bij het spelen niet per se op rechtstreekse interactie tussen de spelers uit is, zal veel plezier beleven bij het uitbouwen van de eigen stad. Wie wel houdt van wat meer wisselwerking of zelfs confrontatie zoekt, kijkt misschien beter uit naar een ander spel.

 

Paleo

De spelers in Paleo zijn volksstammen die samenwerken om wilde dieren, stormen, vijandige stammen en andere gevaren uit het stenen tijdperk te overleven. Paleo is een coöperatief spel: er zijn geen individuele beurten maar je speelt gelijktijdig met alle spelers. Samen met je medespelers win je het spel (als je grotschildering afgewerkt raakt) of  verlies je  (als vijf stamleden omkomen voor die tekening voltooid is). Communiceren en onderling goed afstemmen is absoluut noodzakelijk om te kunnen overleven. De vrolijke cartooneske tekeningen zullen vooral kinderen aanspreken, maar het spel heeft voldoende pit om ook mee ervaren spelers te charmeren. Het verhaal bouwt slim op van een eenvoudige start met enkele mensen en gereedschappen tot een meer geëvolueerde samenleving met nieuwe uitvindingen en complexere ideeën. Tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden creëren een spel dat je steeds opnieuw kan spelen met je gezin, familie of vrienden.

 

Mysterium Park

In Mysterium Park ga je op zoek naar de moordenaar van de circusdirecteur van een amusementspark in de jaren ´50. Eén speler stuurt als de geest van de circusdirecteur visioenen naar de medespelers, die in overleg moeten proberen de ware toedracht achter de misdaad te achterhalen. Mysterium Park is een snellere, vereenvoudigde  uitgave van Mysterium, een spel dat ik eerder al besprak in een lijstje met spellen voor het hele gezin. Het spel combineert daarbij de beproefde formules van Dixit en Codenames, twee andere bijzonder populaire en toegankelijke spellen. Het is vrij verrassend dat dit jongere broertje van Mysterium genomineerd werd als kennerspel. Toegegeven, er kwam wel wat kijken bij het uitzoeken en klaarzetten van alle kaarten in Mysterium en dat is in deze meer gestroomlijnde nieuwe uitgave helemaal verdwenen. Wat overblijft is eerder een kort tussendoortje dan een avondvullend kennerspel. Kinderen vinden het hierbij wel leuk dat ze in opeenvolgende spelletjes elk eens de kans krijgen om ‘geest’ te spelen.

 

Oriflamme

Van tussendoortjes gesproken: een spelletje Oriflamme duurt amper een kwartier en is dus ook allesbehalve een avondvullende activiteit. Gelukkig is dit spel zo aanstekelijk dat het nooit bij één spelletje blijft. Ik heb mijn liefde voor dit spel al eerder bezongen in deze review. Oriflamme is een kaartspel met erg eenvoudige spelregels. De interactie tussen de kaarten leidt tot verrassende effecten en maakt het spel tot een heerlijke combinatie van tactiek, bluf en geluk. Het voorbije jaar bood een overvloed aan spellen die vooral aansturen op samenwerking of die het houden bij erg beperkte en indirecte spelersinteractie. Dit spel vol confrontatie was daartussen voor mij een verademing, waardig om mee in aanmerking te komen als kennerspel van het jaar.