How to solve a problem like Maria?

Wat is het?

Maria is een spel voor drie spelers over de Oostenrijkse successie-oorlog. Eén speler kruipt in de rol van Maria Theresia die als kersverse aartshertogin haar rijk tracht te verdedigen tegen de Franse koning Louis XV. De derde speler is als Pruisische koning Frederik de Grote de tegenstander van Maria-Theresia in Oostenrijk, maar strijdt tegelijk als het Pragmatieke leger mét Oostenrijk tegen Frankrijk in de lage landen. Dat klinkt vreemd, maar de spelregels stellen je gerust: “Don’t worry, it all works!

Het spelbord is een dubbele kaart, links Frankrijk en de lage landen, rechts Pruisen, Oostenrijk en enkele kleinere aangrenzende gebieden. Alleen Frankrijk en Oostenrijk kunnen van de ene naar de andere kaart oversteken. Met kaarten in de vier klassieke ‘kleuren’ (harten, ruiten, schoppen, klaveren), houten schijven voor je legers, een handvol kartonnen tokens en een spiekbriefje waarop je de sterkte van je legers noteert wordt het spel gespeeld: je beslist welke gebeurtenissen er plaatsvinden, stuurt je legers en de bijhorende bevoorradingstroepen op pad, verovert vijandelijke steden en doet elk jaar nieuwe krachten op tijdens de winter. Na vier jaar (of eerder als een speler alle overwinningsmarkers kan plaatsen) is de oorlog afgelopen en wordt duidelijk wie als overwinnaar uit de strijd komt.

 

Waarom zou je het spelen?

Spellen voor 3 spelers zijn notoir vatbaar voor kingmaking: het probleem waarbij een speler in een verloren positie de macht heeft om te beslissen wie van de andere spelers de overwinning  kan behalen. Maria lost dit bijzonder slim op met de schizofrene positie van één speler die tegelijk  mede- en tegenstander van de twee andere partijen is. Het resultaat wordt door velen beschouwd als één van de beste spelen voor drie spelers op de markt: gebalanceerd, met veel ruimte voor onderhandelingen en de perfecte mix tussen strategische en tactische beslissingen.

 

Wie gaat hier niet van houden?

Volgens de spelregels kan het ook met twee, maar Maria is eigenlijk alleen met drie te spelen. Het duurt echt wel even voor je doorhebt hoe dit spel gespeeld moet worden, dus als je geen twee medespelers vindt die het spel samen met jou willen ontdekken en enkele keren na elkaar spelen, begin je er beter niet aan. Het is tenslotte essentieel dat de 3 spelers ongeveer op hetzelfde niveau kunnen spelen: als één speler niet mee is, is de kans reëel dat die onbedoeld de overwinning cadeau gaat doen aan een medespeler.

 

Weetje:

Histogames is een Duitse uitgever, gespecialiseerd in historische spellen met een politieke lading. De uitgeverij ondernam in het verleden al acties uit solidariteit met de bevolking in Wit-Rusland. Op dit moment worden al hun spellen verzonden met een sticker “You, people of the world, stop Putin!”.